Rietorchis in avondlicht

Rietorchis in het Zwanenwater


Onlangs zijn we met een klein groepje fotografen van de VAN gaan fotograferen in het natuurgebied Zwanenwater (NH) van Natuurmonumenten. Eind mei en in juni bloeien hier diverse orchideeën zoals de rietorchis en de nachtorchis. Het was die dag mooi weer en besloten om er een avondwandeling van te maken. De lichtomstandigheden zijn dan veel beter dan overdag met de harde zon. Zo gezegd zo gedaan en zijn om 18:30 uur gestart. Het Zwanenwater is een waterrijk en dus vochtig gebied. Niet onbelangrijk is het dan om je te beschermen tegen de knoetjes en de muggen. We hebben het geweten!

Een algemene orchidee die je hier tegenkomt is de rietorchis. Vaak in een veld met de kleine ratelaar (geel). Dit geeft wel een kleurrijk spel. Deze foto is genomen vanaf statief en een laag (kniehoogte) standpunt.

[cml_media_alt id='789']Rietorchis[/cml_media_alt]

Rietorchis

De orchideeën ruiken heerlijk en dat betekent dat er veel vlinders te zien zijn. Deze avond troffen wij zeer veel icarusblauwtjes aan. Zij gingen rustig zitten op de bloemen. Klaar voor de nacht. Deze prachtige vlindertjes zijn dus een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Ze zitten wel laag in het veld, dus de camera (op statief) en de fotograaf op kniehoogte. Deze foto vond ik persoonlijk geslaagd omdat er drie icarusblauwtjes achter elkaar zaten met een rustige achtergrond. Ik heb op de voorste (rechts) scherp gesteld. Het geeft net even een ander beeld dan de standaard foto’s die je wel eens ziet van vlinders.

[cml_media_alt id='790']Icarusblauwtjes[/cml_media_alt]

Icarusblauwtjes

Tijdens deze fotografie avond kwamen we een aantal uitdagingen tegen. Zoals eerder gezegd, de muggen. Jezelf insmeren met deet is wel nodig, al weet je dat deet geen lekker spul is. De orchideeën en vlinders bevinden zich laag in het veld. Om een rustige achtergrond te krijgen is het dus wel even zoeken. Met behulp van een telelens gaat dit een stuk beter omdat de scherptediepte dan een stuk kleiner is. Het fotograferen in de avonduren en met een langere brandpuntsafstand betekent wel dat je met een statief moet werken. De sluitertijden gaan omlaag en met een telelens heb je veel sneller kans op bewegingsonscherpte. De meeste foto’s heb ik gemaakt met de 70-200mm op 200mm met diafragma 2.8 en 4.0.

Tenslotte nog een portret van een rietorchis in het avondlicht. Ook hier een laag standpunt, 200mm en een grote diafragma opening voor een onscherpe achtergrond.

[cml_media_alt id='791']Rietorchis in avondlicht[/cml_media_alt]

Rietorchis in avondlicht

Het Zwanenwater is een bijzonder mooi gebied en zeer de moeite waard om er een heerlijke avondwandeling te maken. Leden van Natuurmonumenten hebben gratis toegang.

Techniek:
De foto’s zijn gemaakt met de Nikon D800 DSLR en gebruik makende van de Nikkor AFS 70-200mm VRII f2.8 en de Sigma Marco 150mm f2.8.
De post-processing op de computer met Adobe Lightroom 5 en NikSoft filterset.

Bedankt voor het lezen.

mvg,
Richard