Herfst in Noorwegen


[English blog]

Herfst!

De herfst in Noorwegen begint een stuk vroeger dan hier bij ons in Nederland. In September beginnen de bomen al te verkleuren. Met name de berk kleurt diep geel. In het Nederlandse fotografiemagazine ‘Natuurfoto Passie’ stond verleden jaar een artikel met inspirerende foto’s over de herfst in Noorwegen. Ook een fotograaf van onze fotoclub (VAN) was er verleden jaar al geweest en is terug gekomen met prachtige opnames. Meer dan genoeg redenen om in september 2014 af te reizen naar Noorwegen. Op naar Nationaal Park Rondane in het midden van Noorwegen. We zijn met vier fotografen afgereisd. Mijn vrouw en twee vrienden van ons. Allemaal met een passie voor natuurfotografie.

De reis

Vanuit Alphen aan den Rijn is het eerste traject richting Kiel in Duitsland. Vanuit Kiel met de boot (20 uur) over naar Oslo, alwaar we in de ochtend aankwamen. We hadden prachtig weer en dat maakt de tocht in het Oslo fjord erg mooi. Nadat we van de boot kwamen begon het tweede traject. Vanuit Oslo de E6 naar het noorden en dus richting Rondane. Dit is nog ruim 350km. Omdat de snelheid in Noorwegen maximaal 80 tot 100km betreft, duurt dit wel even. Maar dit is geen straf. Het is er zo mooi en rustig. Bij Ringebu verlaten we de E6 en maken we de klim omhoog naar Rondane. En hier begint het echt mooi te worden. We stoppen dan ook regelmatig voor een fotomoment. Eigenlijk zijn de fotocamera’s toen niet meer de tas in gegaan. Ze lagen gewoon bij je op schoot, klaar voor de volgende stop. Om elke hoek was wel weer wat moois te zien.

Nationaal Park Rondane (bron Wikipedia).

Het nationaal park Rondane is een nationaal park in het midden van Noorwegen. Het is in 1962 opgericht en daarmee het oudste van het land. Het nationale park ligt deels in de provincie Hedmark en deels in Oppland. Het is circa 963 km². Het een hooggebergte met 10 toppen boven de 2.000 meter.

Rondane

Rondane

Vanwege het droge klimaat en de voedselarme bodem is de vegetatie van het park relatief arm. Het gebied ligt bijna volledig boven de boomgrens. Op slechts weinig plekken komen bloeiende planten voor zoals de gletsjerranonkel (Ranunculus glacialis)het grootste deel van het park is erg rotsachtig en wordt bedekt door korstmossen. Vooral rendiermos is een gezichtsbepalende soort. Het is een van de oostelijkste gebieden in Noorwegen waar nog wilde rendieren voorkomen. Grote roofdieren zijn er schaars, veelvraten en beren komen het hele jaar voor, maar wolven worden slecht zeer sporadisch aangetroffen.

Uitvalsbasis

Ons verblijf voor deze week was de camping in Dalholen op 761m hoogte. Deze camping is in september een Nederlandse enclave. Een redelijke verzameling van Nederlandse fotografen. Dit was leuk en gezellig. We hebben een echtpaar ontmoet dat hier al ruim 14 jaar komt. Hij was tevens 1 van de fotografen die in de Natuurfoto Passie magazine stond. Vanuit deze camping is de omgeving en de twee nationale parken Rondane en Dovrefjell goed te bereiken. Wij hebben gefotografeerd in de gebieden dørålseter (tolweg), Grimsdalen (tolweg), Einunndalen (tolweg), diverse mooie landschappen in Rondane en in Nationaal Park Dovrefjell.

Het weer was buiten verwachting. Volop zon en warm. Eigenlijk was het te mooi weer voor het fotograferen van dit bijzondere gebied. Strak blauwe lucht en een harde zon. In de vroege ochtend voor zonsopkomst vroor het nog -5 graden. In de middag liep het kwik al snel op naar 16-19 graden. Omdat er ook weinig wind stond, voelde het zomers warm aan. Zelfs de Noren hadden dit weer nog niet meegemaakt. Doordat er weinig wind stond konden we wel mooie reflecties in het water vastleggen.

Rondane in de Herfst

Rondane in de Herfst

Hoogtepunten

Hoogtepunten van deze fotoreis waren er genoeg. Het landschap is gewoon ontzettend mooi, groots en wijds. Als je daar rond mag lopen voel je je heel nietig. Wat een rust. Puur genieten. Ik heb menig keer rustig om mij heen gekeken en gedacht “Wat zijn wij allemaal gek in de Nederland”. Je komt hier echt tot rust. Wat soms wel “stressen” was, was het goed kunnen vastleggen van de zonsopkomst. Dat gaat best snel en je moet dus snel handelen. Terug naar de hoogtepunten. We hebben het Noorderlicht gezien, al was het niet zo uitbundig als we dachten. Van 22:30 – 03:00 uur op het uitzichtspunt over Dovrefjell met een temperatuur onder nul. Witte vegen aan de pikzwarte lucht. Is dit nu het Noorderlicht? Maar de sensor van de camera registreert het groene licht wel. We hebben Muskusossen gezien in Dovrefjell. Dit was wel even zoeken en geduld hebben. We hebben herfstkleuren gezien, die in Nederland zelden te zien zijn. Een week hier mogen zijn is fantastisch. Het is echter te kort. Je kunt simpelweg in 1 week niet alles fotograferen. Je moet ook genieten. Daarom is het niet ondenkbaar dat wij hier zeker nog een keer terug komen. Misschien wel volgend jaar!

Muskusossen in Dovrefjell

Muskusossen in Dovrefjell

De foto’s

We hebben aardig wat foto’s gemaakt. Ik ben dan ook nog steeds bezig met bewerken. Maar de eerste beelden zijn al te zien op de portfolio site.
Ze staan onder Landscapes – Norway-Rondane. Ik voeg steeds foto’s toe, dus kom gerust nog een keer langs.

Techniek

De foto’s zijn gemaakt met de Nikon D800 DSLR en diverse Nikkor lenzen waaronder de AFS 24-70mm f/2.8 , AFS 16-35mm f/4.0 en de AFS 70-200mm f/2.8 VRII. Uiteraard steeds gebruik makend van een statief.
De nabewerking met Adobe Lightroom 5.6, Adobe Photoshop CS6 en de Google Niksoft filtercollectie.

Tijdens het fotograferen heb ik regelmatig gebruik moeten maken van grijsverloopfilters (Lee) om het grote contrast met het landschap en de lucht goed te laten overkomen. Anders gezegd, in balans brengen.
Bij de watervallen heb ik gebruik gemaakt van grijsfilters om de sluitertijd zo ver omlaag te brengen, dat er een zachte gloed over het water kwam. Om het wijdse landschap goed in beeld te brengen heb ik diverse panorama foto’s gemaakt. Hierbij heb ik 3 tot 6 verticale foto’s gemaakt met overlap en deze met Photoshop aan elkaar gezet tot foto. Dit is goed gelukt.

Bedankt voor het lezen van dit korte verslag en veel plezier met het bekijken van mijn foto’s.

Richard.